Legenda Rufus 630 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Jakie są według was najlepsze grzyby? I jakie najlepsze przepisy z nimi? Może być nawet muchomor, bo każdy wie, że każdy grzyb jest jadalny, ale nie każdy dwa razy. 2 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Cegiełki
Legenda Rufus 630 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 Dzięki wielkie właśnie miałem ochotę na coś z grzybami A próbowałeś pieczonych pierogów z kapustą i grzybami? Musisz przygotować; -stolnicę -blachę do pieczenia i nagrzać piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) Na początku przygotowujesz farsz; Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Potem wyrabiamy ciasto Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut. I na koniec lepimy pierogi Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut. 3 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Cegiełki
Legenda MARTIN 222 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Krokiety z pieczarkami ... Składniki: Ciasto naleśnikowe: 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 2 jajka 225g mąki pszennej pół łyżeczki soli Farsz: 600g pieczarek cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę). Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki. 2 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Cegiełki
Magik 266 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Dobra dam ten przepis xd SKŁADNIKI 4 PORCJE 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy extra vergine 1 mała cebula 5 zimniaków (1/2 kg) 300 g grzybów (np. 2 prawdziwki i kilka kurek) szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego natka pietruszki 150 g śmietany 18% PRZYGOTOWANIE W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać wino i gotować przez chwilę. Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem. PROPOZYCJA PODANIA Domowy chlebek z grubą skórką WSKAZÓWKI W wersji bardziej dietetycznej lub wegańskiej można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do 1 łyżki. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Czarny Magik xd 1 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Cegiełki
Legenda Ewel♡ 530 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 MAKARON Z KURKAMI SKŁADNIKI makaron spaghetti – 200 g czosnek – 3 ząbki cebula – 1 szt. szpinak baby – 200 g kurki – 400 g orzechy włoskie – 50 g masło klarowane – 1 łyżka śmietanka UHT 30% – 150 ml szałwia – 2 łyżki ser kozi w kawałku – 50 g sól pieprz czarny Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, pozostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania. Kurki namaczamy w wodzie ze szczyptą soli. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekany czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Orzechy lekko tłuczemy w moździerzu i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, oprószamy solą i pieprzem – podsmażamy około 5 minut, mieszając. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć. Dodajemy makaron wraz z wodą. Mieszamy aż do połączenia się składników. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną szałwią oraz startym kozim serem. 2 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Cegiełki
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.